We use cookies to optimize our website and our service.
To find out more, please consult our legal page.
Accept
Decline
Retail

Maison Van Cleef & Arpels

Van Cleef & Arpels - Hong-Kong

The Maison van cleef & arpels in Hong Kong

Since 2011, the agency Jouin Manku had imagined for the House of Van Cleef & Arpels of Hong Kong a luminous exterior facade, now iconic. Composed of glass tubes whose shape echoes a bamboo forest, it attracts the eye while mingling with the gleams of the city. This architectural element overlooks a white stone canopy specially carved as part of the renovation. On both sides, passers-by can see the two floors of the shop and in particular the large flat chandelier of the VIC living room while roundness illuminating the second level. At night, the façade comes alive with a changing play of lights, creating an enchanting sparkle.
Inside the Landmark Prince, unveils a second facade adorned with a unique decor.  The result of a work carried out by Jouin Manku exclusive to the shop, it is composed of a geometrical motif using the hallmark of the house, as well as paper panels punctured with a stylized floral design. All in transparency, the different thicknesses recreate the atmosphere of a peaceful nature, which would have invested the shops sidewalls.
« For the house of Landmark Prince, we wished to preserve the iconic éléments of the shop, while creating a multidimensional space echoing to the contrast of the Honkongese landscape. The result is a setting inspired at the same time by the abundance of nature surrounding the city and by the cutting edge architecture which characterizes Hong Kong. »

Patrick Jouin and Sanjit Manku 
«  The conception of each Maison Van Cleef & Arpels is the subject of research and special attention to translate the Van Cleef & Arpels identity while also anchoring in the countries or region’s culture. The agency Jouin Manku, who designed the original shop close to 10 years ago, leaded this renovation project allowing the presentation of all the collections of the house in a setting that is both welcoming and contemporary.  »

Nicolas Bos, Chairman of Van Cleef & Arpels
Inspired by Hong Kong, a city where contemporary architecture nestles in a setting of lush hills, the shop marries incursion of nature and modernity to the futuristic accents. The two floors of the shop shelters multiples spaces all in contrast. Linked by a smoked oak staircase,lined by a glass railing, the central lounges are dressed with the same wood, wood reminding the enveloping atmosphere of an ancient French apartement.

The warm shades of this natural material thus respond to the plant motifs adorning the partitions, in the muted tones of green. The large library that runs through the walls continues upstairs, making the creations of the House rub shoulders with books and art objects.

The other spaces of the shop reveal the collections in neutral tones of off white, champagne and gold, punctuated with wood as a common thread. On the first floor, an exclusive lounge appears thanks to a double curved sliding wall. A nest of smoked oak embedded in extruded glass, hides a cleverly hidden window which on demand can reveal unique rooms.
Big vertical display cases, inspired by the exhibition scenographies imagined by the agency Jouin Manku for the house, as much as the Hong Kong skyscrapers, causes an effect of height that dramatizes the course The clean lined furniture comes to rhythm the welcoming spaces of the counters, while  high glass bells encapsulate the Van Cleef & Arpels creations enchantment : Jewellery, High Jewellery and watches on the ground floor, as well as the Wedding and Heritage collections on the first floor.

Process

More information

In figures

Area: 160 m2 on two levels

Informations

Client                     Van Cleef & Arpels 

Interior Architecture and design                     Jouin Manku
                     Patrick Jouin
                     Sanjit Manku
                     Pascal Legrand
                     Antoine Bonichon
                     Margaux Lafuente
                     Céline Allard
                     Marion Guerry
                     Alexandre Doucin
                     Olivier Evrard
                     Elise Teillier
                     Melissa Millot
                     Philippe Jacques
                     Yijun Mo
                     Bruno Pimpanini
                     François Isone
                     Julien Lize
                     Gaultier Bigot
                     Yann Brossier
                     Bénédicte Bonnefoi

Lighting designer                     Voyons-voir

Artisans                     Designer - East Joint
                     Wall fabrics - Bonvallet
                     Drawn custom printing of patterns - C-Album
                     Wall Fabrics - Rubelli
                     Custom carpet - Tai Ping

Year                     2020

Credits

Maison Van Cleef & Arpels - Hong Kong, Prince's Building - Jouin Manku © Sungho Park