Residential
L'Auberge de l'Ill
Famille Haeberlin - Illhaeusern

Second intervention

Ten years after the restaurant was first fitted out, Jouin Manku was once again asked to work on the interior architecture of the Auberge de l'Ill. The trust and complicity established between the Haeberlin and Baumann families, and the architects Patrick Jouin and Sanjit Manku, enabled the project to develop ideally. The aim was to enrich the guest experience and improve the welcome, while respecting the spirit of the place.

L'intervention majeure dans cet espace se concentre sur le plafond, où trois grands disques en inox poli miroir sont installés, mesurant 4 mètres de diamètre. Leur surface délicatement travaillée évoque les ondes aquatiques, créant ainsi des "flaques" miroitantes qui reflètent et amplifient la présence de la rivière, apportant une dimension supplémentaire au volume de la pièce.
Les murs sont revêtus d'un tissu clair, soigneusement calepiné, qui contribue au confort acoustique de l'espace. Dans la quête du raffinement, des détails précieux comme les plinthes en bronze patiné sont également pris en compte.
The customer journey has been redesigned to create moments of wonder and renewed attention, while preserving the link with the natural environment of the river and the region.
In the Auberge de l'Ill, an exceptional volume is created with a huge marquetry panel (3 m x 7 m), forming a large alcove around two custom-made tables. The panel, designed by graphic artist Philippe David on the theme of the river, features birds, insects, willows and aquatic plants. It's the world's largest marquetry surface, featuring nearly a dozen different wood species. The décor incorporates the technical constraints of marquetry, creating a depth of field with juxtaposed cut-out shapes. Bronze reeds extend the panel, protecting the intimacy of the space without enclosing it completely, recalling the cosy ambience of traditional winstubs.

PROCESS

EXTRAORDINARY OBJECT

Three worlds

To enhance guests' peace and quiet, the pathway leading to the Alsatian Room and Pigeonnier areas has been redesigned. The curtain of Murano glass rushes has been transformed to encourage guests to bypass the diners' area.

This new itinerary is enhanced by a fairytale setting and a few magical moments. The wall is covered with a finely embroidered fabric of colorful butterflies. From time to time, as a surprise, half-open shutters reveal landscapes treated in oxidized copper, animated by butterflies and magnificent hanging paper birds. These works of art were created by artist Diana Beltran Herrera, in a nod to the regional tradition of paper cut-outs.
Read more

In figures

- Total surface area: 395m2

Informations

ClientFamille Haeberlin 

Architectural concept,
interior architecture and design   
Jouin Manku
Sanjit Manku
Patrick Jouin
Bruno Pimpanini 
Tania Cohen
Morgane Bertin

Executive architectSilvio Rauseo - Guebwiller, France
Furniture Patrick Jouin iDPedrali - Ester
Ligne roset - Lou
Porada - Dora
Fermob - Kate

Murs de verre
Tapis 
Éclairagiste 
Graphiste
Menuiserie 
Tapissier
Serrurier des flaques 
Serrurier des 3 mondes 
Verrier 
Serrurier
Staffeur
Interface coordinateur éclairage
Électricien
Peintre
Voilage
Parquet
Pierre
CVC
Charpente
Gros œuvre
SAS et vitrage

Murano Due - Venise, Italy
Manufacture de Tapis de Bourgogne
Voyons Voir 
Philippe David
Ateliers des ménétriers 
Oberlin
Les atelier Chaudronnerie du Ried
Gerber 
Mathias Taglan
Jérôme Kost
Werey
D’écolighting
Husser
Engel
Art de Vivre
Singer
Gervasi
Naegelen
Créa Charpente
Armindo
Baumann



Year2017

Credits

Photographies: Auberge de l'Ill - Jouin Manku © Nicolas Mathéus